Către Vladimir Tismaneanu. Cine decide în România?
Stimate Domnule Tismaneanu,
Se intimpla pe lumea asta, ca si pe cealalta de altfel, prea multe lucruri bizare. Va impartasesc doar o opinie fiindca stim amindoi despre ce este vorba.
Cind pe aceiasi tema Ioan Rosca (www.procesulcomunismului) a depus pentru fostii detinuti o plingere penala, al carui text il cunoasteti, fiindca vi l-am trimis, la acelasi Voinea, expertii comisiei conduse de Dv. au spus ca, juridic nu se mai poate face aproape nimic, nu mai sunt in termen, etc. desi argumentatia lui era aceeasi. Ba si formula de razboi fratricid (civil) era utilizata.
Nici un ziar nu a scris un rind despre aceasta actiune sustinuta cu argumente juridice si politice. Simpaticul si expertul dv din Cluj nu a mai crezut de cuviinta sa continue discutia cu mine din inaltimea expertizei sale. Desi am adus citeva contra-argumente. Aratind ca suntem pe un teren politic si nu pe unul juridic. Daca se declara- politic- ca perioada pina la alegerea lui Basescu nu a permis justitiei sa functioneze normal si ca termenele in acest tip de actiune trebuie sa curga doar din acest moment, totul s-ar aranja ca prin minune. Dv aveti datoria morala sa il convingeti pe Basescu ca trebuie sa faca aceasta declaratie. Contez cu adevarat pe actiunea dv de persuasiune.
Trag concluzia –acum- ca nu se doreste (De cine? Nu stiu, caci nu stiu cine decide cu adevarat in Romania) incurajarea unor actiuni in justitie, desi, dincolo de analizele istorice si morale, pe care Comisiile le vor produce desigur, singura reala satisfactie ce se poate da victimelor este actul de justitie.
Dl Sorin Iliesiu “descopera” acum ce s-a scris de mii de ori in Romania? Nu e grav. Nu e vorba de nici o concurenta. Ci de mirarea mea. Dar ce misie cereasca i se va fi incredintat sau ce aura va fi avind omul acesta caruia toate ii merg atit de bine? Intrebare retorica.
Cind dinsul gindeste, toti o afla. Cind inginerul informatician Rosca (un analist si militant pe care va recomand sa îl cititi pe Internet) si fostii detinuti gindesc si actioneaza, li se rupe celor din presa romana. Nu pot accepta aceasta “deturnare de fonduri” si aceasta injustitie. Credeti ca este un blocaj fundamental sau unul conjunctural? Sunteti de acord cu cererea de a usura accesul lui Voinea la arhive? Eu, da. Desi omul acesta a participat la unul din odioasele si rusinoasele acte de fundare ale sistemului “democratic” românesc, procesul lui Ceausescu si a nevestei sale.
Cu salutari cordiale,
Dan Culcer
-----------------------------
In Adevarul se scrie:
Sorin Ilieșiu: SRI nu sprijină investigațiile generalului Voinea
de Andrei Badin
Sorin Ilieșiu, inițiatorul apelului pentru condamnarea comunismului, membru al Comisiei prezidențiale pentru analiza dictaturii comuniste, a lansat un nou document prin care solicită finalizarea în regim de urgență a cercetărilor referitoare la "două dintre cele mai teribile crime ale comunismului mondial: masacrul din decembrie 1989 și fratricidul din iunie 1990". Apelul, adresat președintelui, primului-ministru și ministrului justiției, a fost transmis în 19 septembrie. Conform legii, în maximum 30 de zile, instituțiile statului trebuie să răspundă.
- De ce considerați că se impune finalizarea urgentă a acestor cercetări?
- Nu doar pentru că adevărul așteaptă să fie spus de aproape 17 ani, ci și pentru că nu putem intra cu demnitate în UE fără să condamnăm cea mai mare crimă a regimului comunist: masacrarea propriilor cetățeni în timpul Revoluției din 1989, când, spre deosebire de toate celelalte foste țări comuniste în care comunismul a căzut aproape fără nicio victimă, România a fost singura țară în care înlăturarea comunismului s-a făcut după o baie de sânge. Populația civilă neînarmată și pașnică a fost masacrată: peste 1.000 de morți și peste 3.000 de răniți. Paradoxal, majoritatea au fost înregistrați dupa arestarea lui Ceaușescu. Totodată, caracterul anticomunist al revoluției a fost deturnat.
- De când au început, de fapt, aceste cercetări?
- De aproape 17 ani. Inițial, au existat diferite comisii parlamentare. Abia în 1999, generalul Dan Voinea a început cercetările penale. Acestea au fost oprite în 2000, odată cu revenirea lui Iliescu la putere. Imediat după instalarea actualei puteri, gen. Voinea a putut relua cercetările, în consens cu dezideratele societății civile. Actuala putere a fost votată pentru "Dreptate și Adevăr", astfel încât continuarea ascunderii adevărului ar fi extrem de gravă. Prin recentul apel solicităm finalizarea, în regim de urgență, a cercetărilor referitoare la masacrul din dec. '89 și fratricidul din iunie 90. Referindu-se la apel, Voinea a spus, de curând, că demersul societății civile este de natură să-l sprijine pentru finalizarea anchetelor, în contextul în care a făcut nenumărate cereri către SRI și alte instituții, cereri în care a cerut informații despre evenimentele cercetate și nu a primit răspuns. [ s.n: DC]
- Ce fel de legătură există în opinia dvs. între evenimentele din dec. '89 și cele din iunie '90?
- Revoluția a avut inițial două reprize: în dec. '89 și în iunie '90. Proiectul anticomunist al revoluției a fost dus mai departe de către societatea civilă și de către partidele istorice, în special de către partidul lui Corneliu Coposu - "președintele moral al României postcomuniste". Abia în acest an idealurile revoluției încep să fie împlinite prin deconspirarea Securității și mai ales prin condamnarea iminentă a crimelor comunismului. Printre aceste crime se află și evenimentele cercetate prin justiție de gen. Voinea. Principalele crime ale comunismului sunt cercetate în prezent și de Comisia prezidențială pentru analiza dictaturii comuniste. Pentru a-și putea finaliza cercetările științifice, comisia prezidențială are nevoie, cât mai curând posibil, de concluziile cercetărilor generalului Voinea. În consecință, dl general trebuie să aibă acces la orice arhive; dacă întâmpină dificultăți, trebuie să solicite intervenția președintelui României care i-a asigurat pe membrii Comisiei prezidențiale de tot sprijinul său față de accesul la arhivele instituțiilor care dețin documente necesare în elaborarea raportului final.
<< Pagina de pornire